Több szempontú Integrált Közművagyon-Értékelési Adatbázis

  • A Klaszter és Tagvállalkozásai egyesített tapasztalati tömegére építő saját fejlesztésű, és bizonyítottan magas színvonalú adatbázisra támaszkodik
  • Az adatbeviteli és adatfeldolgozási struktúra magas minőségű szolgáltatást garantál
  • Az összehangolt adatbázisok és adatfeldolgozási folyamatok gyorsak és hatékonyak
  • A klaszter Tagvállalkozásai a műszaki állapotfelméréstől a vagyonleltár felállításán és dokumentálásán, a könyvvizsgálói auditon keresztül a vagyon- és díjgazdálkodásig teljes körű szolgáltatást nyújtanak
  • A Klaszter és Tagvállalkozásai a különféle víz- és csatorna, gáz, távhő és villamoshálózatok értékelését komplexen el tudják végezni
  • ÖKO-Aqua 2012 V. Nemzetközi Vízi Közmű Konferencia és Szakkiállítás Debrecenben, melyen a Klaszter is képviseltette magát. A TIKA szoftver Vásári Díjat nyert.  A TIKA szoftver és adatbázis értékes támogatást nyújt a közművagyon-értékelő számára a szakszerű, magas színvonalú, hatékony és eredményes közművagyon-értékelés elvégzéséhez. A Magyar Víziközmű Szövetség által delegált hét tagú Bíráló Bizottság külön hangsúlyt fektetett a hazai fejlesztés fontosságára. A Vásári Díjat Klaszterünk főtitkára, a BDL Kft. ügyvezetője, Kovács Károly vette át a gálaest keretében.

A Társaságunk az elmúlt évtizedben jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon a víziközműveink valós értékének meghatározásával felelős vagyongazdálkodás alakulhasson ki.

2007 óta mintegy 1875 település komplett víziközmű rendszerének vagyonértékelését végeztük el, vagy működtünk közre a vagyonértékelés lefolytatásában. Ezen vagyonértékelések tételes vagyonleltárai a Több szempontú Integrált Közművagyon-értékelési Adatbázis – TIKA szoftver adatbázisában szerepelnek.

A vagyon felmérése a kiszámítható víziközmű üzemeltetés alapja. A vagyonértékeléseink eredményeként felállított strukturált közművagyon-adatbázissal az üzemeltetők, önkormányzatok és a Magyar Állam részére megalapozott információt tudunk nyújtani a közművagyon értékéről, tényleges gazdasági és műszaki helyzetéről, amely birtokában megfelelő színvonalú vagyongazdálkodásra, valós pótlási érték ismeretében megalapozott döntéshozatalra képesek.

A vonatkozó jogszabályok értelmében a közművek vagyonértékét költségalapú értékelési eljárással, az avulással korrigált pótlási költség módszerével kell meghatározni. A közművagyon-értékelési piramis alsóbb, alapozó szintjei az ehhez szükséges információk előállítását és alátámasztását szolgálják.

A vagyonértékelésünk minőségét számos referenciával, és a megrendelőink elégedettségével tudjuk bizonyítani. Az elkészült vagyonleltárak hasznosításával kapcsolatban évtizedes szakmai tapasztalattal, és referenciával rendelkező vagyongazdálkodási szakértő kollégák, valamint állandó műszaki fejlesztő-tervező, könyvvizsgáló szakértő partnereink állnak továbbiakban is rendelkezésre.